Revista parohiei ‟Sfântul Proroc Ilie” Cristeşti Botoşani, Nr. 79 - 2021

Revista parohiei Decembrie 5, 2021

Sfântul Ioan Gură de Aur spune şi el că “cel care s-a predat păcatului, asemenea celui ameţit de beţie, nu ştie deloc că este bolnav“.

GARBOVIREA NEVAZUTĂ – ADÂNCUL NEŞTIUT AL PATIMILOR

    “În starea de cădere în care se află, toti oamenii suferă de patimi într-o măsură sau alta, adică sunt bolnavi din punct de vedere spiritual. Dar cel mai adesea ei nu-şi cunosc nici căderea, nici boala. Îndeobtşe, după cum spune Sfântul Macarie Egipteanul, oamenii nu ştiu că firea lor boleşte din pricina acelui rău dintâi al neascultării, care a răzbatut până la noi: “Lumea cea văzută, de la împăraţi până la cerşetori, este într-o neîncetată tulburare, dezordine şi luptă şi nimeni nu cunoaşte pricina. Or, este vădit că răul care a intrat în lume prin neascultarea lui Adam, este centrul tuturor relelor şi cauza morţii. Păcatul care a intrat în lume prin Adam şi care este ca o putere şi o esenta a lui Satan, a semanat toate relele. El lucrează în ascuns în omul cel lăuntric şi în mintea lui şi-l războieşte cu gândurile. Oamenii nu ştiu că fac aceasta împinşi de o putere străină, socotesc că ele sunt lucruri fireşti şi că din propria lor socotinţă le fac […]. Astfel, lumea suferă de patimile cele rele şi nu ştie“.

Sfântul Simeon Noul Teolog, la rândul său, constata: “Suntem atât de stăpâniţi de patimi şi am ajuns într-o asemenea întunecare şi neştiinţă, încât nu mai simţim starea în care ne aflăm, nu mai ştim nici măcar că făptuim cele rele“.

     “Lumina sufletului s-a întunecat într-atât, încât nu mai vedem cât de rănit şi sfâşiat este el“, spune un Părinte. Lui Eusebiu, care-l întrebase pentru ce oamenii se străduiesc să se vindece de bolile trupeşti, dar nu se îngrijesc deloc de bolile sufletului lor, Ioan din Singurătate îi răspunde că, din pricina păcatului, “nu mai pot să vadă şi să priceapă nimic, fiind ca nişte morti, nesimţitori la starea lor lăuntrică“. “Ca cei ce suntem în aceste boli [ale patimilor], nu putem să le descoperim, fie din pricina neputinţei, fie din pricina adâncii lor înrădăcinări în noi“.

     Sfantul Isaac Sirul remarca faptul ca “mulţi fiind bolnavi, nu ştiu nici măcar că sunt bolnavi“ şi “cei mai mulţi dintre oameni, bolind [de patimi] se dau drept sănătoşi“.