Revista parohiei ‟Sfântul Proroc Ilie” Cristeşti Botoşani, Nr. 7 - 2022

Revista parohiei Martie 21, 2022

       DE CE POSTIM? Postim pentru a recupera raiul pierdut

       

       DESPRE ISPĂȘIRE, ADICĂ: POST, MILOSTENIE ȘI RUGĂCIUNE

       De ce ne spovedim? De ce trebuie să ne spovedim? Fără preot și puterea lui sfințitoare nu putem trăi o viață creștini

       Spovedania este cheia raiului. În scaunul spovedaniei toți oamenii, indiferent de ranguri sociale, de pregătire intelectuală sunt egali în față lui Dumnezeu

 

 

 

 

 

 

       DE CE POSTIM?

       Postim pentru a recupera raiul pierdut

       Sfântul Vasile cel Mare mărturisește că "postul are aceeași vechime ca și omenirea". Amintim că înainte de căderea omului în pacat, Adam și Eva erau vegetarieni. Consumul de carne a fost permis de Dumnezeu după Potop. Dacă omul în rai postea, înseamna că postul nu aduce o pervertire a firii omenești. El nu trebuie privit ca o pedeapsă, ci trebuie ținut cu bucurie.

      DESPRE ISPĂȘIRE, ADICĂ: POST, MILOSTENIE ȘI RUGĂCIUNE

       A TREIA și cea mai din urmă parte a pocăinței, se numește ispășire, și este osteneala și canonul păcatului și are trei fapte bune conlucrătoare și ajutătoare, adică: postul, milostenia și rugăciunea. Aceste fapte bune, fiindcă sunt grele și ostenicioase trupului, pot mult, ca și canonul, să ajute la ispășirea păcatului ce-am săvârșit, dând acestui trup dulceață și desfătare. Și pentru că cele mai mari păcate sunt aceste trei: mândria, iubirea de argint și curvia în care zace îndrăcirea pântecelui, și ne luptă pururea ca niște trei mari uriași, pentru aceasta, spre ispășire împotriva lor, ne ajută aceste trei: postul, împotriva trupului; milostenia, împotriva iubirii de argint, și rugăciunea împotriva mândriei.

       De ce ne spovedim?

       Sfânta Taină a Spovedaniei, este momentul în care, între preot, penitent și Dumnezeu se produce o minune, o mare lucrare tainică. Penitentul sau credinciosul se descarca de pacate cu toata cainta in fata preotului si Dumnezeu, fiind prezent in chip nevazut, il iarta si il dezleaga prin mainile preotului.