Revista parohiei ‟Sfântul Proroc Ilie” Cristeşti Botoşani, Nr. 6 - 2022

Revista parohiei Martie 8, 2022

Duminica lăsatului sec de brânză

Mergi mai intâi de te impacă cu fratele tău

FILOCALIA I, Sfântul Antonie cel Mare, capete 42

Cuviosul Paisie Aghioritul Cuvinte duhovniceŞti VI Despre Rugăciune

Rugăciunea pentru cei care ne cer să ne rugăm 

Rugăciunea pentru bolnavi

PROGRAM LITURGIC - POSTUL MARE 2022

 

 

 

 

Duminica lăsatului sec de brânză - Mergi mai intâi de te impacă cu fratele tău 

         Astăzi, Sfânta Biserică ne amintește că a purcede pe calea postului putem numai iertând pe toți cei vinovați față de noi și cerând iertare de la toți față de care suntem noi vinovați.

De nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre (Mt. 6, 15). 

proslăvit în ceruri. 

         Cât este de cumplit să nu iertam aproa-pelui nostru greșelile sale! Oare noi știm ce se petrece în inima lui? Poate că se pocăiește cu lacrimi înaintea lui Dumnezeu pentru necazul pe care ni l-a făcut, iar noi, nevrând să știm de nimic, le refuzam iertarea cu grosolănie și fără milă. Amintiți-vă cum ierta Domnul: cum l-a iertat pe tâlhar pe cruce, cum a iertat pe vameși și pe desfrânatele ce I-au spălat picioarele cu lacrimi. Iar noi suntem adeseori fără mila, adesea ne îndărătnicim, neiertându-l pe aproapele nostru. Fiecare dintre noi are multe păcate. Cu toții ne-am necăjit aproapele nu o dată. Și este rânduiala ca în această seară a duminicii Lăsatului sec de brânza să ne cerem unii altora iertare pentru toate greșelile, și eu sunt cel dintâi dator să cer iertare de la voi. Binecuvântați, părinți sfinți si frați! Iertați-mă pe mine, păcătosul, pentru câte am greșit în ziua de astăzi și în toate zilele vieții mele cu cuvântul, sau cu fapta, sau cu gândul și cu toate simțirile mele! Amin. (2 martie 1952  Sfântul Luca al Crimeei - Cuvânt la Vecernia din Duminica Lăsatului sec de brânză - Predici la Triod).

Cuviosul Paisie Aghioritul cuvinte duhovniceŞti VI Despre Rugăciune

           Rugăciunea pentru cei care ne cer să ne rugăm 

       —Gheronda, când oamenii ne cer: „Fă rugăciune pentru copilul meu, care are examene” sau: „Fă rugăciune pentru cutare, care va face operație”, este nevoie să întrebăm după aceea dacă a mers bine?

       —De ce să întrebi dacă a mers bine? Ca să spui: „Slavă Ție, Dumnezeule, că a fost bună rugăciunea mea!”? Ți-ai făcut datoria? Te-ai rugat? Nu trebuie să mai faci altceva. 

           Rugăciunea pentru bolnavi

       —Gheronda, acum, când sunt bolnavă, ce lucrare duhovnicească să fac? 

       —Cât poți, să cânți încet sau să spui Rugăciunea lui Iisus și să ceri de la Dumne-zeu sănătate pentru tine și pentru ceilalți oameni, pe care, acum, că eștibolnavă, îi înțelegi mai bine. Acum ai toate condițiile pentru rugăciune, chiar și durerea, care este condiția principală ca să te rogi cu durere pentru cei îndurerați și pentru că rugăciunea ta să fie din inimă. Aceasta și este lucrarea principală a monahului. Dacă vei înțelege aceasta, nu te vei mâhni, ci te vei ruga neîncetat, mulțumind lui Dumnezeu.